lauantaina

 

                                                                 Jaana Erkkilä-Hill: Linnut 


Jyväskylän Kevät 2023

Maalis-huhtikuussa

TERVEYDEKSI

 

 

Yhdestoista Jyväskylän Kevät sisältää kaikille avoimia webinaareja, verkkoesitelmiä ja lähitilaisuuksia.

Järjestäjä Lassi Nummen nimikkoseura

Suojelija tohtori Arto Köykkä. Hän on Pentti Saarikoskesta väitellyt kirjallisuudentutkija, joka on julkaissut erinomaisen romaanin ja suuren määrän tietokirjoja. 

Tekninen toteutus kirjailija Timo Suutarinen

Kokoaja dosentti Katriina Kajannes    

 

 

Vapaus on dialogia, vuorovaikutusta,

tasaveroista puhetta ihmisten kesken.

Lassi Nummi  

 

 

 

 

OHJELMA

Tiedot päivittyvät tälle sivulle

 

Aiempien vuosien tapaan ohjelma ilmestyi mm. tapahtuman kotisivulla, Facebookissa ja Jyväskylän tapahtumakalenterissa.

 

* Katso Jyväskylän Kevään Facebook-sivua. Nettitapahtumien videot ilmestyvät muutaman päivän viiveellä Jyväskylän Kevät YouTube -kanavalla. Sinne pääsee tästä: YouTube-sivu

Katso keskustelu vanhojen hyvinvoinnista ja terveydenhuollosta.  

 


Katriina Kajanneksen artikkeli ”Lassi Nummen seurassa esittelee kirjailija Lassi Nummea, tapahtuman järjestäjäyhdistystä ja tapahtuman taustoja. Tekstin luettuaan tietää, kuka Lassi Nummi oli, miksi tämän järjestön kotipaikka on Jyväskylä, mitä toimintaa sillä on ja miksi se toteuttaa Jyväskylän Kevään. 

 

-

Su 5.3. klo 13 (kahvit klo 12.45) 

Kirkkokahveilla vieraana Arto Köykkä

Kuokkalan kirkko, Syöttäjänkatu 4, lähitilaisuus

 

Teologian tohtori ja kirkon nuorisotyön uranuurtaja Arto Köykkä alustaa lasten ja nuorten tilanteesta ja sen kohentamisesta. Paneeli- ja yleisökeskusteluun  osallistuvat hänen lisäkseen panelisteina kirkkovaltuutetut Tuulia Kuntsi ja Pipsa Wilhelms. 

Köykän työ nuorison parissa ja yleensäkin papin tehtävissä on kerännyt laajaa arvostusta ja valtakunnallista huomiota. Hän käsittelee tietokirjoissaan ja artikkeleissaan usein lapsi- ja nuorisotyötä ja on löytänyt keinoja mm. nuorten uupumisen helpottamiseen. Arto Köykkä on myös kirjailija ja kirjallisuudentutkija, joka on väitellyt Pentti Saarikosken tuotannosta.

 

 

-

Ke 8.3. klo 15

Lasten ja nuorten psyykkinen hyvin- ja pahoinvointi

Zoom-keskustelu *

Tutkimuspäällikkö Olli Kiviruusu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, kasvatustieteen professori Niina Junttila Turun yliopistosta ja puheenjohtajana vanhempi tutkija Markku Mattila Turun yliopistosta ja Siirtolaisuusinstituutista keskustelevat lasten ja nuorten psyykkisestä tilanteesta ja ratkaisuista siinä oleviin vaikeuksiin. Osallistujilla on monia tutkimusaiheita. Tässä jokaiselta yksi. Niina Junttilalla tutkimusaiheisiin kuuluu mm. yksinäisyys, Olli Kiviruusulla itsetunnon kehitys nuoruudesta aikuisuuteen ja Markku Mattilalla rotuhygienia.   

 

-

To 9.3. klo 16

Kirjailija Timo Suutarisen haastattelu

Video *

Timo Suutarinen on valtakunnallisesti merkittävä jyväskyläläinen lyyrikko, jonka tuotanto on tulista puhetta rauhan ja ihmisyyden puolesta. Hän kirjoittaa vahvan visuaalisesti ja tarkasti holokaustista, juutalaisten kansanmurhasta ja avaa näkymän ihmisen vastuullisuuteen. Runot paljastavat varjon, joka on nähtävä. Onko se menneisyydessä, nationalismissa ja sodassa, vai onko se ihan lähellä? Haastattelussa kysytään runojen taustasta ja niiden kirjoittajan elämästä ja ajattelusta. Haastattelijana historiantutkija Heikki Marjomäki.

 

-

La 11.3. klo 14

Erkki Tuomioja: Nationalismi, rauha ja ihmiskunnan tulevaisuus

Aalto-sali, Väinönkatu 7, lähitilaisuus 

Historiantutkija Erkki Tuomioja kysyy puheenvuorossaan, onko nationalismissa maailmantuhon siemen. Hän muistuttaa maailmansotaa edeltäneen kauden olleen nationalismin nousukautta ja kysyy, mikä on tilanne tänään.

Kommenttipuheenvuorot: yliopistonlehtori Heidi Layne ja Kristillisen rauhanliikkeen puheenjohtaja Jussi Ojala. Tilaisuuden puheenjohtaja on kansanedustaja Riitta Mäkinen. 

 

-

Ma 13.3. klo 15

Zoom-keskustelu *

Lukeminen ja kirjallisuus – tie ymmärrykseen ja hyvinvointiin 
Kaunokirjallisuuden lukeminen ja lukutaito ovat heikentyneet viime vuosina. Professori Hanna Meretoja ja filosofian tohtori, Porin ev-lut seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Matti Kuhna ja tilaisuuden puheenjohtaja, kirjallisuudentutkija ja kirjailija Arto Köykkä keskustelevat aiheesta. Esille tulee myös Lassi Nummen seuran ja sen nimikon toiminta kirjan ja lukemisen hyväksi.  

 

-

Ke 15.3. klo 16

Zoom-keskustelu *

Terveyden murheet ja sairauden ilot

Teologian tohtori Arto Köykkä on puheenjohtajana tilaisuudessa, jossa käännetään ympäri totuttuja käsityksiä siitä, miten terveys ja sairaus ymmärretään. Onko sairaus ihmisen arvon mitta ja leima hänen otsaansa? Voiko terveys olla vaarallista? Mukana ovat Tuija Mattila ja Sohvi Mäntykoski. Mattila on katsellut elämää sekä diakoniatyöntekijänä että omien sairauksiensa pohjalta. Mäntykoski on kirjoittanut kolumneja Lääkärilehteen ja on edelleen innostunut terveyskeskustyöstä.

 

-

Ke 22.3. klo 18 

Webinaari *   

Vanhojen hyvinvointi ja terveydenhuolto, missä mennään?

Ahti Ruoppilan, Riitta Tynjän ja Ilkka Hirven puheenvuorot ja keskustelu  

Alue- ja järjestöasiantuntija Ahti Ruoppila ja sosiaalityöntekijä, eläkeläinen Riitta Tynjä ovat jyväskyläläisiä vanhus- ja sosiaalialan tuntijoita ja vaikuttajia. Kumpikin on toiminut alalla eri tehtävissä menestyksekkäästi vuosikymmeniä. Heiltä on luvassa ajantasaista tietoa vanhojen tilanteesta, sen ongelmista ja niiden korjauskeinoista. Puheenjohtajana kirjastonjohtaja emeritus Ilkka Hirvi. 

Tekninen toteutus Jiri Mäntysalo

 

Su 26.3. klo 16     

Ukraina-keskustelu

Aalto-sali Väinönkatu 7, lähitilaisuus  


Sosiaalipolitiikan emeritusprofessori Pertti Koistinen: Rauha ja Ukraina 

Kirjailija, toimittaja, kääntäjä Jukka Mallinen: Bohdan-Ihor Antonytš, Puolan ukrainalainen runoilija

Kirjailija, kirjallisuuden, kirjoittamisen ja kääntämisen tutkija, FT Vesa Lahti: Kommenttipuheenvuoro

Paneeli- ja yleisökeskustelu kirjailija Risto Ahosen johdolla. Pertti Koistinen, Jukka Mallinen, Vesa Lahti, yliopistonopettaja Miguel López ja historiantutkija Heikki Marjomäki

Tilaisuuden keskiössä ovat Ukraina ja rauha. Rauha, neuvottelu ja sopiminen ovat tarpeen yhteiskunnassa ja valtioiden välillä. Niistä on hyvä puhua nyt, kun ne jääneet taustalle Euroopan ja maailman militarisoituessa. Kannattaa kysyä, mistä ja miten rauha syntyy. Mitä sanottavaa kirjailijoilla, yhteiskuntatieteilijöillä ja humanisteilla on asiasta?

 

Keskustelua taustoittaa Pertti Koistisen ja Ilpo Salosen toimittama kirja Ukrainan sota ja maailma sen jälkeen — Sota, rikos ja sovitus (Vastapaino 2022).

-

La 15.4. klo 15

Taide ja terveys

Video *     

Taideyliopisto, Kai Lehikoinen

Yliopistotutkija Kai Lehikoinen on pitkän linjan tieteentekijä ja asiantuntija taiteen ja kulttuurin asioissa, varsinkin hyvinvointiin liittyvissä. Hänen tutkimustyönsä keskittyy erityisesti taide-esitysten merkityksiin ja tulkintaan sekä taiteen keinoihin vahvistaa hyvinvointia yhteiskunnassa. Kai Lehikoinen on kiinnostunut taiteellisista, taiteellis-pedagogisista ja taiteellis-tutkimuksellisista käytännöistäHän on kansainvälisesti hyvin verkottunut ja tunnettu sosiaalisesti osallistavan taiteen alalla. 

Toteutus Taideyliopisto

 

Kiitos esiintyjille, neuvonantajille, teknisille avustajille ja yhteistyötahoille! Kiitos Jyväskylän kaupungille avustuksesta!